Fixa dina gula tänder - tandblekning hemma

Ingen vill väl egentligen ha gula tänder. Tandvård och god tandhygien känns nytt och fräscht och påverkar ditt självförtroende.

I Sverige dricks det en hel del kaffe, vilket kan påverka att du får gula tänder. Andra kända bovar är tobak, choklad och vin bla. Det gäller att sköta om sina tänder väl för att de inte ska bli gula, men även om man gör det blir det svårt. Över tid så kommer dom att blekna.

Hur får man vita tänder?

Det räcker som sagt bara inte och borsta sina tänder över tid, för att slippa gula tänder. Det går också att göra tandblekning på klinik, om man vill göra det på ett professionellt sätt, men det kostar också en del pengar. Man kan också göra en tandblekning själv hemma, med hjälp av olika metoder, för att slippa gula tänder. Även medicin och sjukdom kan påverka dina tänder negativt. Dessutom kan plack och för dålig borstning samt rengöring mellan tänderna göra att du får gulaktiga tänder. Tyvärr så kan också naturliga orsaker som ditt arv göra att du har en gulare emalj redan från ung ålder. När din emalj börjar tappa sin tjocklek blir dentinet under mycket mer synligt och gör att dina tänder ser gula ut. Vår emalj blir tunnare när vi åldras, men syror från mat och dryck kan orsaka att emalj eroderas för tidigt och gör att tänderna blir gula.

Hur förhindrar du gula tänder?

Du kan förhindra gula tänder genom att undvika söta snacks och sura drycker som läsk. Syrorna från dessa livsmedel kan erodera din emalj, men om du dricker mjölk eller vanligt vatten efter att måltiderna kan det hjälpa till att motverka effekterna.

Ett annat sätt att förhindra gula tänder är att begränsa hur mycket du småäter mellan måltiderna. Om du gör det kan din saliv naturligt späda ut några av syrorna i munnen.

Nu när du vet vad som orsakar gula tänder blir det lättare för dig att hålla tänderna rena. Kom bara ihåg att vara uppmärksam på vad du äter.

Mat och dryck som kan lättare ge gula tänder:

  • Te
  • Kaffe
  • Coladrycker
  • Rödvin
  • Mörka bär som blåbär och björnbär
  • Rödbetor
Tillbaka